Jak zabezpečit účet na Facebooku

19. 7. 2019NávodyNovinky

Žádný uživatel Facebooku by neměl zapomínat na všechny zásady zabezpečení účtu a jeho přihlášení. Nejen kvůli osobním údajům, které profil obsahuje, ale především, pokud využíváte Facebook k práci a spravujete data klientů. V tomto případě musíte dbát na bezpečnost ještě více než běžný uživatel. V článku si shrneme možnosti zabezpečení účtu, které byste si měli nastavit, aby byl váš Facebook v bezpečí a snížila se možnost případného napadení.

Bezpečné heslo

Mezi hlavní zásady ochrany facebookového účtu patří bezpečná práce s heslem. Pro Facebook si zvolte odlišné heslo, než které používáte na jiných účtech, a s nikým jiným ho nesdílejte. Dalším důležitým pravidlem je zvolit takové heslo, které je těžké odvodit. Nikdy nepoužívejte datum narození, telefonní číslo a podobně. Heslo by mělo být delší a mělo by být kombinací velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků.

Někdy se můžete setkat i s podvodnými e-maily, které budou vyžadovat zadání vašeho hesla. Vždy si překontrolujte, od koho e-mail je a na jaké URL adresy odkazuje. Pamatujte, že Facebook nikdy nežádá o zaslání hesla e-mailem.

Pokud pracujete na počítači, který využívá více osob, vždy se od vašeho účtu Facebooku odhlaste, můžete to udělat i vzdáleně.

Výstraha při nerozpoznaném přihlášení

Facebook umožňuje zasílání výstrah při podezřelém přihlášení. Pokud si tyto notifikace chcete nastavit, klikněte na „Nastavení“  –> „Zabezpečení a přihlášení“  –> „Nastavení výstrah při nerozpoznaném přihlášení“. Rozesílání upozornění lze zapnout pro Facebook i Messenger. Výstrahy můžete dostávat e-mailem nebo pomocí SMS.

Po nastavení obdržíte e-mail i zprávu na Messenger, že máte výstrahy aktivní, společně s odkazem na jejich správu.

Jakmile Facebook zaznamená podezřelou aktivitu, zašle vám oznámení, přičemž musíte dát vědět, zda-li jste se k neznámému zařízení přihlašovali vy, nebo ne. Pokud se k vašemu účtu snažil přihlásit někdo jiný, Facebook vás bude navigovat ke změně hesla a k dalšímu zabezpečení účtu. Nastavit si můžete i bezpečná zařízení, ze kterých se na Facebook nejčastěji přihlašujete.

Historie a současné přihlášení

Na vašem profilu v „Nastavení“  –> „Nastavení zabezpečení a přihlášení“ najdete přehled zařízení, na kterých jste v současné době k vašemu facebookovému účtu přihlášeni. Po rozkliknutí tlačítka „Zobrazit další“ uvidíte i historii přihlášení a můžete si ověřit, jestli jsou všechna zmíněná zařízení vaše. Pokud objevíte podezřelé přihlášení, klikněte na tři tečky a označte, že to nejste vy nebo zařízení odhlaste.

Dvoufázové ověření

Dvoufázové ověření je další bezpečnostní funkce, která společně s heslem chrání váš účet. My ji vřele doporučujeme. Při přihlašování totiž kromě hesla budete muset zadat bezpečnostní kód nebo potvrdit na jiném zařízení/v aplikaci, že jste to vy. Pro aktivování dvoufázového ověření přejděte do „Nastavení“ –> „Zabezpečení a přihlášení“  –> „Dvoufázové ověření“.

Klikněte na „Pustit se do toho“ a zvolte způsob zabezpečení. Na výběr máte dvě možnosti – ověření pomocí autentifikační aplikace, nebo SMS.

Při volbě SMS se vám otevře další tabulka pro vyplnění šestimístného kódu, který obdržíte na váš mobilní telefon. Po jeho zadání se dvoufázové ověření aktivuje. V momentě, kdy Facebook rozpozná, že se k vašemu účtu snaží přihlásit nové zařízení, na mobilní telefon vám zašle SMS se šestimístným bezpečnostním kódem.

Můžete si přidat i zálohu a nastavit záložní možnosti ověření pro větší bezpečnost nebo pro případ, že nebudete mít mobil u sebe.

Na výběr jsou tyto tři možnosti:

  • Autentifikační aplikace – zde vám Facebook vygeneruje kód, který si naskenujete do své autentizační aplikace (například DUO nebo Google Authenticator)
  • Bezpečnostní klíč – pokud máte bezpečnostní klíč USB, můžete ho použít k ochraně svého facebookového účtu
  • Kód pro obnovení – pohodlné řešení, pokud u sebe zrovna nemáte telefon. Facebook vám vygeneruje 10 kódů, které si můžete zapsat, vytisknout nebo uložit. Každý kód můžete použít jen jednou a až kódy vyčerpáte nebo o ně přijdete, můžete zažádat o nové.

Důvěryhodné kontakty

Facebook také nabízí možnost vybrat si 3-5 přátel, kteří vám pomůžou, pokud se nebudete moct dostat k vašemu účtu. V momentě, kdy budete mít problém s přihlášením, Facebook bude informovat vámi vybrané kontakty a zašle jim bezpečnostní kódy. Vaše důvěryhodné kontakty vám pak kódy předají a vy se dostanete k účtu zpět.

Nástroj si můžete zapnout v „Nastavení“  –> „Zabezpečení a přihlášení“ –> „Další zabezpečení“.

Podvodné účty

Nepřijímejte za přátele lidi, které neznáte, může se jednat o falešné účty. Podvodníci vás mohou poté spamovat a rozesílat nebezpečné odkazy na viry. Vždy si dejte pozor na škodlivé softwary, které mohou poškodit váš počítač. Je důležité používat i nejnovější verzi prohlížeče.

Hackeři mohou ale napadnout i účty vašich přátel, takže neklikejte na žádné podezřelé odkazy – jak na Facebooku, tak v e-mailu. Facebook také vyzývá všechny uživatele, aby nahlašovali podezřelé jednání a odkazy.

Pokročilé nastavení zabezpečení účtu

Pokročilé nastavení zahrnuje tři volby:

  • Šifrovaná e-mailová upozornění – pod touto položkou si můžete nastavit šifrování e-mailů z Facebooku, které dokážete dešifrovat jen vy
  • Obnovení externích účtů – přes účet na Facebooku můžete obnovit svůj přístup na různé weby
  • Zobrazení nejnovějších e-mailů z Facebooku – jedná se o seznam e-mailů, který vám Facebook poslal v nedávně době ohledně zabezpečení a přihlášení

Bezpečnostní kontrola na Facebooku

Facebook nabízí i možnost rychlé bezpečnostní kontroly. Klikněte na následující odkaz a na volbu „Spustit bezpečnostní kontrolu„.

Nástroj vám pomůže zkontrolovat:

  • Přihlášení – zobrazí se vám seznam aplikací Facebooku, ve kterých jste přihlášeni, a ukáže se, jak dlouho jste je nepoužívali. Z aplikací se budete moci jedním kliknutím odhlásit.
  • Výstrahy – druhá volba vám zobrazí seznam výstrah, které jste si nastavili, a v případě potřeby je můžete spravovat
  • Heslo – zaměřuje se na tipy, jak se bezpečně chovat ke svému heslu

A na závěr doporučujeme: Pokud jste správci facebookové stránky, zkuste si provést i její bezpečností audit.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře